Allmänt om motorcyklar

En motorcykel är ett motordrivet fordon som har antingen två eller tre hjul. Designen bland motorcyklar varierar något bland annat beroende på vad de används till; de brukar till exempel ha annorlunda utformning beroende på om de används för långdistansåkningar, off-road, racing eller i stadsmiljö. Motorcyklist kallas en person som åker motorcykel och åkandet av motorcykel är något som växt till något större än sig själv genom åren. Det finns bland annat en rik kultur kring motorcyklar och det förekommer bland annat så kallade motorcykelklubbar. På grund av att dessa ibland har sysslat med kriminell verksamhet så har motorcyklar i viss mån kommit att förknippas med kriminella gäng, särskilt i gäng där motorcyklar så som Harley Davidson används.

Motorcyklar är bland annat vanligt i utvecklingsländer eftersom de i regel kostar mindre än bilar och eftersom vägarna ofta är tungt trafikerade vilket gör att det är lättare att ta sig fram med en smidig motorcykel än med en stor och klumpig bil. Eftersom man inte sitter med tak över huvudet och eftersom man är mer utsatt på faror på en motorcykel så är det lag i de flesta länder på att man bland annat använder hjälm när man befinner sig på en motorcykel. Skadorna och olyckor inom motorcykelåkande är mycket mer utbrett än när det kommer till bilar och det har i en amerikansk undersökning visat sig att det är 37 gånger vanligare med olyckor när det kommer till motorcyklar än med vanliga bilar.

De största motorcykeltillverkarna världen över är Honda och Yamaha från Japan samt Hero MotoCorp i Indien. Den första serien motorcyklar som producerades gjordes 1894 av märket Hildebrand & Wolfmuller. Det var också dessa som först kom att kallas för just motorcyklar.

Motorcyklar är bland annat en stor del av den amerikanska kulturen med sina många långa vägar och resmål.