Motorcyklar och skyddsutrustning

Eftersom man är väldigt exponerad för omgivande trafik när man tar sig fram på en motorcykel så är det viktigt att man skyddar sig så väl som möjligt. Därför används vanligtvis särskilda kläder som förutom att skydda mot olyckor dessutom skyddar mot sådant som väder och vind.

I början av motorcyklarnas historia använde man ofta skinnjackor i samband med åkningen för att minska köldeffekten som uppstår. Dessutom använde man läderstövlar samt skinnbyxor. Idag har dessa dock i mångt och mycket ersatts utav andra kläder i olika textilmaterial som bättre kan stå emot olika typer av väder. Kvaliteten hos kläderna kan variera mycket men de bästa erbjuder även skydd mot så kallad nötning som uppstår vid en eventuell omkullkörning, därför är det viktigt att välja sina plagg med omsorg. Overallerna och skinnställen har ofta inlägg som ska göra plaggen mer komfortabla. Dessutom har nästan alla skyddskläder förstärkningar på utsatta kroppsdelar såsom vid höfter, knän, axlar och armbågar. Dessa ska vara CE-godkända. Man använder dessutom ofta Kevlar som förstärkningsmaterial för att exempelvis skydda ryggen.

Tyvärr är den enda skyddsutrustningen som är obligatorisk enligt lag i Sverige just hjälmen, en mer strikt lagstiftning på området hade kunnat förhindra många onödiga olyckor som kan uppstå på andra delar av kroppen och i vissa länder har man redan infört sådana krav. Däremot är det obligatoriskt att man använder mycket mer skydd om man sysslar med motorcyklar inom motorsport där man tävlar och där risken för olyckor är mycket större.

Om man har en motorcykel eller funderar på att skaffa en bör man se till så att man har en ordentlig utrustning som skyddar både kroppen fysiskt samt är bekväm och ger skydd mot väder och vind. Är man osäker på vad man behöver så gör man rätt i att vända sig till en butik som säljer dessa kläder och fråga.